Албумите, продадени на грамофонни плочи и аудио касети в рамките на 2018 година са отбелязали двоен растеж спрямо 2017 година в САЩ. Информацията е на BuzzAngle.

Плочите са регистрирали 12 процента растеж – от 8.6 милиона до 9.7 милиона продадени бройки. Що се отнася до касетките, там покачването на продажбите е с цели 19% - от 99 400 до 118 200 хиляди копия, продадени в САЩ.

Все пак трябва да отбележим, че растежът не може да се сравнява с този при музикалните стрийминг услуги, където говорим за покачване от 41.8 процента спрямо 2017 година.

От друга страна е впечатляващо, че два толкова стари формата продължават да имат своята ниша и дори да я увеличават.

Популярността на двата физически формата се базира най-вече на продажбите на стари албуми. Според BuzzAngle 66 процента от продадени плочи са на албуми, издадени преди три и повече години. В това число влизат продукциите на изпълнители като Майкъл Джексън, The Beatles, Fleetwood Mac и Pink Floyd. Любопитен факт е обаче, че най-продаваният „винил“ е компилацията на Guardians of the Galaxy от 2014 година.

При „касетките“ продажбите се движат около малко по-нови премиери, но повечето от най-продаваните касетки (52.5 процента) отново са издадени преди три и повече години.

Независимо от отличните резултати при грамофонните плочи и аудио касетите продажбите на физически албуми продължават да спадат (-15% спрямо 2017) заради ниското търсене на аудио CD-та. Последните просто нямат късмет, предвид факта, че носят в себе си всички негативи на физическите носители и нито един от привлекателните ретро елементи на плочите и касетките.

С други думи през 2018 година са продадени с 18.5% по-малко CD-та спрямо предходната година.

TP-Link DECO M5 AC1300 - Wi-Fi система с характер

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards