Една от най-големите борси за криптовалути в Япония Coincheck разкрива, че е загубила 500 милиона токена от валутата NEM след пробив в защитите. Въпросните са на стойност 400 милиона долара. Според информацията това е станало незаконно, но не е ясно точно как. 

След случая компанията спира търгуването, както и всякакви други операции и тегления. В момента тече разследване как и къде са отишли липсващите единици от валутата. От Coincheck обмислят и как да обезщетят потърпевшите потребители, които са загубили пари.

NEM е осмата по количество криптовалута, малко след водещите Bitcoin, Litecoin и Ethereum. Предназначението ѝ е да се осъществяват плащания и други финансови услуги. 

От The Verge напомнят за кражбата на Bitcoin от друга японска борса през 2014 година. Отмъкнатата криптовалута тогава също се оценяваше на 400 милиона долара, а въпросният случай наложи пострадалата Mt Gox да обяви фалит. Въпреки че оценката в щатски долари е същата, икономиката при онлайн валутите е нараснала внушително през последните четири години. Ето защо едва ли този случай ще доведе до същия развой.