Подгответе си пощенските гарвани за следващите няколко години, защото изглежда скоро няма да приключим с новините около Game of Thrones ("Игра на тронове"). От култовия сериал на HBO остават само два сезона, седмият от които ще излезе на 17 юли тази година. Но ако си мислите, че всичко, което си заслужава да се разкаже от мащабната фентъзи вселена на Дж. Р. Р. Мартин, е разказано - дълбоко грешите. HBO вече работи по цели четири потенциални сериала в света на Седемте кралства. 

От продуценската компания казват, че четирима сценаристи ще обединят сили с Мартин за създаването на нов сериал след завършването на "Игра на тронове". Не е ясно дали става въпрос за продължение, предистория или някаква комбинация от двете, но изглежда те "ще разказват истории от различни времеви периоди от колосалната и богата вселена на Дж. Р. Р. Мартин".

Създателите на "Игра на тронове" Дан Уейс и Дейвид Беньов също ще участват в новите проекти като изпълнителни продуценти на всичките четири сериала, заедно със самия Мартин, но няма да пишат сценария, на който и да е от тях. Вместо това HBO обяви следните сценаристи, които ще поемат руля на новите сериали: Макс Боренстайн (Godzilla, Kong: Skull Island), Джейн Голдмън (Kick-Ass и поредиците Kingsman и X-Men), Джордж Р. Р. Мартин, Брайън Хелгеланд (Mystic River, A Knights Tale - "Като рицарите"), Карли Грей (Mad Man - "Момчетата от Медисън Авеню").

Повече информация около актьорския състав, снимачните дати или график кога ще бъдат излъчени по телевизията - все още няма. Всъщност дори нямаме ясна представа кой период от историята на Кралствата ще разглеждат сериалите. Но можем да спекулираме на базата на излезли досега странични книжни поредици, важни събития във вселената на Мартин и, разбира се, какво точно би могло да бъде филмирано от фантастичния му свят. Ето и четирите ми теории. Предупреждавам, следват спойлери от книгите на Дж. Р. Р. Мартин.

Последно предупреждение за спойлери

 

Бунтът на Робърт Баратеон

В сериала на няколко пъти вече сме чували за легендарния бунт на Узурпатора, воден от Робърт Баратеон, който успява да свали династията на Таргерианите от Железния трон. Продукция по този исторически период би могла да започне малко след приемането на Робърт Баратеон и Нед Старк като повереници на Джон Арин в Долината на Арин. За тези, които не помнят, Джон Арин е Ръката на краля, убит преди началото на първи сезон на "Игра на тронове" и съпруг на Лиза Арин, която впоследствие се жени и е убита от Питър "Кутрето" Бейлиш. 

Сериалът би разгледал важни за историята на "Игра на тронове" моменти като Турнирът в Харенхол, наречен още "Моментът, когато всички усмивки умряха". На този турнир Регар Таргериан обявява Лиана Старк за "Кралицата на красотата и любовта" и я почита с венец от сини зимни рози. Малко след това той и Лиана бягат заедно (или той отвлича Лиана, по официална от книгите/сериала информация) в Кулата на радостта, където миналия сезон разбрахме, че е роден Джон Сняг. Това е началната точка за Бунта на Робърт. След "отвличането" на Лиана наследникът на дома Старк, Брандън, отива в Кралски чертог и иска от Лудия крал да върне сестра му. Вместо това Ерис Таргериан го залавя и извиква баща му и още благородници да отговарят за действията на синовете си. Той убива всички тях и предизвиква Нед, Робърт и Джон Арин да започнат бунт срещу короната.

Следват години на епични битки, най-легендарна от които е битката на Тризъбеца, където Робърт убива Регар Таргериан, и завземането на Кралски чертог от войските на Ланистър. Както и, разбира се, убийството на Лудия крал от Джейми Ланистър. 

Регар Таргериан срещу Робърт Баратеон в битката при Тризъбеца. Илюстрация от "Света на огън и лед"

Сериал по този период би се явил директна предистория на "Игра на тронове" и би разгледал живота на някои от най-интригуващите герои в поредицата - Регар Таргериан, младите Джейми Ланистър, Робърт Баратеон и Нед Старк и Лудия крал. Тази логична близост го прави една от най-подходящите идеи за нов сериал, който би продължил минимум 4 сезона. Допълнителен бонус са вече познатите на аудиторията герои и възможността да бъдат използвани вече изградени снимачни площадки (като Червената крепост, Речен пад и т.н.).

 

Приключенията на Дънк и Ег

Следващата възможна идея идва от страничната серия от книги на Мартин, която разглежда приключенията на рицаря Дънкън Високия и младия Егон Таргериан, наричан Ег. Последният властва над Седемте кралства преди Лудия крал и загива заедно със самия Дънкън в пожара на Съмърхол, когато всъщност се ражда Регар Таргериан. 

Сериал по тези истории ще са лесни за създаване на сценарий, базиран по самите книжки. Ако получим тази история, ще можем да се насладим на атрактивни рицарски турнири и израстването на един бъдещ крал сред народа му, а не в залите на Кралски чертог. Отново има потенциал за 4 - 5 сезона, завършващи в Съмърхол, а липсата на много свръхестествени елементи и мащабни военни кампании ще го направят по-лесен за филмиране.

Илюстрация от една от графичните новели "Дънк и Ег"

 

Танцът на драконите

Стигаме до може би най-интересната потенциална идея за нов сериал във вселената на Мартин. Танцът на драконите е мащабната гражданска война на Таргерианите, по време на която почти всички дракони на династията умират. Битката за Железния трон се води между голямата дъщеря и първородния син на Визерис I - Раенира и Егон Таргериан. Двете фракции приемат имената Черните (тези за Раенира) и Зелените (тези за Егон) и цялата история на конфликта е публикувана в новелата на Мартин The Princess and the Queen. 

Макар най-атрактивна от всички потенциални идеи, тук ще има огромен проблем при адаптирането за телевизия. В Танца на драконите взимат участие множество дракони, повечето домове от Вестерос и най-атрактивните битки се водят във въздуха между отделни дракони. Лично аз не тая особено големи надежди, че ще видим тази епична битка за Железния трон на екран.

Първата конфронтация от Танца на драконите: принц Луцерис Валерион и драконът му Аракс са убити от принц Емонд Таргериан на гърба на Вейгар. Илюстрация от "Светът на огън и лед"

 

Завладяването на Вестерос

Последното ми предположение е най-малко вероятното - завладяването на Вестерос от Егон Таргериан и двете му сестри-съпруги Ренис и Визения. Това е началото на Седемте кралства такива, каквито ги виждаме в "Игра на тронове". Егон успява да обедини отделните кралства - някои със съюзи, повечето - със сила. Сериал по този период има потенциала да ни покаже всичко, което обичаме в "Игра на тронове", с повече Таргериани, повече политика и повече битки с дракони. За съжаление битки като легендарното "Поле на огъня", където Егон, Ренис и Визения изгарят войските на Ланистър и Гарденър (домът, управляващ Хайгардън преди Тирелите) с драконите си Балерион, Мераксис и Вейгар, ще направят филмирането изключително трудно. А фактът, че Егон Завоевателят преминава през всичките Седем кралства, означава, че ще бъде по-трудно да бъдат използвани вече изградени сценични площадки. Все пак говорим за история, развиваща се 300 години преди "Игра на тронове". Всичко е изглеждало в пъти по-различно, а Кралски чертог и Червената крепост дори не са съществували.

Егон Таргериан - Завоевателя, на гърба на дракона си Балерион. Илюстрация от "Светът на огън и лед"

Кой исторически период от вселената Мартин ще получи екранизация според вас? И кой вариант от изброените от нас намирате за най-логично продължение на "Игра на тронове"?

Още от Play