Легендарното студио за специални ефекти, Industrial Light and Magic, пусна впечатляваща колекция от видео клипове, разкриващи тайните зад специалните ефекти на най-хитовите филми за изминалата година. В списъка са например Avengers: Infinity War и Jurassic Park: Fallen Kingdom, по който е работил и български 3D скулптор - Ран Манолов. Клипове са налични и за Solo: A Star Wars Story, Ready Player One, Black Panther.

В първото видео може да видите какви специални ефекти са използвани за мащабната битка за Уаканда в Avengers: Infinity War. ILM разкриват както компютърно генерираните изображения, използвани за създаването на дизайна, така и наслояването на ефекти за изобразяване на движението на отделните персонажи и, разбира се, всички епични експлозии.

Следващото видео започва с бързо преминаване през построяването на моделите на динозаврите в Jurassic World: Fallen Kingdom. Изключително интересно е да се види "мускулатурата" на всеки от динозаврите, благодарение на която в последствие е постигнато естествено изглеждащото им движение във филма. 

Специален клип е посветен на създаването на цялата околна среда в Jurassic World: Fallen Kingdom. Не е тайна, че почти всичко, което виждаме във филма, е компютърно генерирано. Да видим как това е осъществено стъпка по стъпка е вълнуващо и междувременно плашещо. Какво не може да се създаде от тези майстори на дигиталните изображения?

Следващият клип е от Solo: A Star Wars Story. Той демонстрира умелото анимиране на бързо движещи се обекти от екипа на ILM, което обаче не идва за сметка на реалистично изглеждащата околна среда. Във видеото се вижда и как се осъществява превръщането на реална обстановка, използвана при снимките, в стилизираната й версия, нужна за крайния продукт.

Следващото видео отново е от Solo: A Star Wars Story и ни показва разбивка на една от най-детайлните CGI сцени във филма. 

Наред е Ready Player One и страхотният свят на Оазис. Във видеото виждаме създаването на изцяло компютърно генерираните персонажи и околна среда във филма на Спилбърг.

Накрая имаме поглед зад кулисите на Black Panther, показващ майсторското моделиране на високотехнологичната Уаканда.

Още от Play