Сундар Пичай, изпълнителният директор на Google, ще говори пред Конгреса на САЩ на 5 декември по обвинения на републикански политици. Републиканците твърдят, че алгоритъмът на Google е създаден по начин, който “потиска гласовете на Републиканската партия” и цензурира републикански източници на информация.

Това обаче не е единственото, за което Пичай ще трябва да отговаря пред Конгреса. Компанията отнесе множество критики, след като разкри бъг в Google+, чрез който може би са откраднати лични данни на стотици хиляди потребители на вече покойната социална мрежа. Освен това наскоро 20 000 работници на Google организираха протест срещу компанията за изплащания към бивши мениджъри, обвинени в сексуален тормоз. О, не трябва да забравяме и факта, че хиляди работещи в компанията се обявиха против плановете ѝ да създаде цензурирана версия на търсачката Google, наречена Project Dragonfly и насочена към Китай.

Както Пичай, така и Лари Пейдж, изпълнителният директор на компанията - майка на Google, Alphabet, пропуснаха изслушването в Конгреса през септември, на което присъстваха Шерил Сандбърг (COO на Facebook) и собственикът на Twitter - Джак Дорси. Тогава вбесени членове на Конгреса поставиха на една от пътеките в залата празен стол с табелка Google.

Google вече бе глобена 5 млрд. долара от европейските регулаторни органи за нарушаване на потребителската поверителност. Сега изглежда и САЩ ще стегне каишката на технологичния гигант.

Тагове: