Че Sony Mobile е проблемно звено в голямата компания майка Sony, е ясно не само за анализаторите, но и за обикновените потребители от години. Въпреки че японската компания прави интересни слушалки и се опитва да иновира в адски фрагментираната пазарна ниша, заради липса на маркетингови инвестиции, по-високи цени, а понякога и поради факта, че предлага алтернативни на масовите и най-успешни телефони, позициите на подразделението се свиват.

Sony се опитва от години не да гони увеличаване на пазарния си дял, а просто да направи бизнеса със смартфони печеливш. Или в най-лошия случай да не губи пари за компанията.

Прочети още: Sony Xperia 1 – 6.5-инчов телевизор в джоба ви (РЕВЮ)

Преструктурирането на мобилния бизнес продължава с преустановяване дейността на Sony Mobile Communications AB. В случая операциите на Sony Mobile се ръководеха от две звена – едното ситуирано в Япония и носещо името Sony Mobile Communications Inc, докато второто, намиращо се в Швеция, носи преждеспоменатото название Sony Mobile Communications AB.

Според Xperia Blog, цитиращи локални шведски медии, офисът на японския гигант в Лунд е освободил 60 души персонал. Припомняме, че Sony освободи 200 души от същия офис в края на 2018 година. Засегнатият персонал включва инженери и хора от поддръжката.

Мерките са част от опита на Sony Mobile да съкрати своите разходи в максимални стойности до края на март 2020 година.

Отвъд освободените 260 души още 150 са засегнати от мерките на японската компания майка. 100 от тях са прехвърлени в Research & Development звеното, докато останалите 50 са част от Network Communications.

На база споменатите мерки Sony Mobile Communications AB ще преустанови своята дейност, а всички останали работници на подразделението ще бъдат прехвърлени към Sony Nordic.

За щастие феновете на Xperia за момента могат да бъдат спокойни, защото японските офиси не са засегнати по никакъв начин, а компанията ще представи нов флагмански смартфон на предстоящото събитие IFA в Берлин.

Тагове: