Още преди няколко месеца се заговори усилено за интересна нова версия на най-достъпния Xbox One вариант – модела S. Според последните слухове неговото кодово наименование се зове Xbox Maverick, а Microsoft ще лиши конзолата от физическо дисково устройство. Тоест тя ще разчита изцяло на дигиталния модел за продаване на развлекателен софтуер.

Според Windows Central тези слухове не само са верни, а и дори тази изцяло дигитална версия на Xbox One S е почти готова за пазарен дебют, който вероятно ще се състои още преди тазгодишното Е3 експо.

Появата на подобно устройство би била важна стъпка за Microsoft по-много причини. Ако новият Xbox One S се продава добре, той би могъл да се превърне в солидна база за развитие на обявената неотдавна Project XCloud инициатива – услуга за поточно предаване на игрално съдържание в реално време, подобна на популярния Netflix.

Идеята тук е срещу минимална месечна такса да имате достъп до огромна библиотека от видеоигрални заглавия, които да можете да играете на всяко устройство – от смартфон, през Xbox до Windows PC. Най-тежките изчисления, свързани с рендерирането на играта, ще се изпълняват от отдалечен сървър, а де факто устройството, на което играете, ще изпълнява ролята само на терминал за управление.

Звучи като любопитна идея за геймърите със силно ограничен бюджет, но всичко зависи от цената, на която ще се появи самата конзола, а и услугата за директен стрийминг.

Имате нов геймърски лаптоп? Ето четири актуални игри, с които максимално ще му се изкефите! (ВИДЕО)

Още от Play