Неотдавна в интернет се появиха слухове, че Microsoft възнамерява да се откаже от една от най-оригиналните опции в последните две версии на популярната си операционна система – т.нар. живи икони (live tiles).
По-късно се оказа, че засега идеята е от тях да са лишени само системните менюта в бъдещата Windows 10 Lite – специално модифицирана, олекотена версия на Windows, предназначена за бюджетни устройства.
Благодарение на една от последните тестови версии на операционната система с кодово име 19H2 можем да видим как в действителност би изглеждало динамичното Start меню на Windows, но без анимираните икони за приложения.

Разбира се, този вероятно би допаднал на почитателите на класиката Windows 7, тъй като силно наподобява дизайна и характеристиките на нейното Start меню.

Много от по-модерно настроените потребители обаче вероятно биха казали, че това е сериозна стъпка по отношение еволюцията на системния интерфейс. „Живите“ икони за пръв път се появиха като стандартна част от Windows по време на версия 8 и бяха особено популярни сред потребителите на мобилния вариант на операционната система. Концептуално те представляват особен вид системни икони, които не са просто статични изображения, а миниатюрни „прозорци“, в които съвместимите приложения визуализират различна информация, която потребителят може да види и разчете, без да се налага да стартира съответната апликация.
Това е отлична идея, която обаче има приложение основно в устройствата, използващи някоя от мобилните версии на Windows в комбинация със сензорен интерфейс. След краха на Windows Mobile идеята днес все по-малко смартфони, таблети и лаптопи работят в подобен режим – в по-голямата си част Windows се използва в класическа десктоп среда в комбинация с мишка и клавиатура. За типичния РС потребител „живите“ икони нямат особена полза и се използват изключително рядко – вероятно това са мотивите на Microsoft да обмислят премахването им от Windows 10.

Разбира се, в случая става дума просто за поредната пробна версия – компанията няма официално заявена позиция по темата. Твърде е възможно в бъдещите варианти на Windows Microsoft да не се откажат напълно от live tiles, а по-скоро да позволят изключването им като опция в по-скромни от хардуерна гледна точка устройства с цел икономия на системни ресурси.

Как да направите сайта си по-сигурен и надежден?

---

За „David Bowie Is?”, музикалните приложения и защо не трябва да използваш телефона си единствено за „Facebook” браузинг

---

Изненадай любимия с дигитален подарък: Windows и Office лиценз от GoodOffer24

Тагове: