Многоуважаемият Apple анализатор Мин-Чи Куо пусна вестта, че до 2021 г. компютрите на компанията ще бъдат оборудвани с процесори нейна разработка. Не за пръв път чуваме за намеренията на Apple да скъса с Intel, но едва сега получаваме потвърждение от най-висок ешелон.

Стратегията на Apple ще е подобна на тази на Microsoft, която вече си партнира с Qualcomm за разработката на Windows 10 компютри с LTE свързаност - с тази разлика, че процесорите ще бъдат изцяло деяние на Купертиновите инженери, също както A-серия чиповете на iPhone и iPad.

Не всички модели Mac ще получат нови процесори от самото начало обаче. По всяка вероятност миграцията ще започне от по-маломощните модели на компанията като леките и леснопреносими MacBook - и така, докато настъпи моментът, в който Apple-ските ARM чипове ще достигнат и надминат производителността на техните x86 аналози.

Създавайки собствени процесори за десктоп и лаптоп компютри, Apple ще придобие пълен контрол както върху софтуера, така и над хардуера. Това ще позволи ниво на оптимизация на macOS, сравнимо с това при iPhone и iPad.

Както много добре знаем, благодарение на тясната интеграция между хардуер и софтуер iOS устройствата постигат по-добра (или най-малкото съизмерима) производителност от своите Android аналози въпреки значително по-малкото количество RAM памет и по-малкия капацитет на батерията.

Също така за Apple вече няма да е нужно да се съобразява с графика на Intel за пускане на нови процесори. Така производителят на Mac ще е независим и от евентуални дефицити на чипове.

Според Мин-чи Куо е много вероятно тайванската TSMC да остане единственият производител на чипове за Apple - както за компютри, така и за умните автомобили на близкото бъдеще.

В това отношение Apple предстои да се съревновава със Samsung, която вчера обяви нови чипсети Exynos и фотографски сензор ISOCELL за автомобили. Евентуалната поява на Apple автомобилни чипове обаче предстои най-рано през 2023 г.

Тагове: