Харвардският университет и в частност Катедрата му по психология отвори нова лаборатория, чиято основна цел е да изучава науката на музиката.

Независимо че с времето изследванията от тамошните учени ще доведат до адски интересни открия, към днешна дата за нас, обикновените слушатели, привличащ фактор е новосъздадената платформа за „гражданска наука“, при която всеки може да тества слуховия си апарат и да допринесе за изследванията на катедрата.

За момента се предлагат четири теста, посредством които би следвало да установите колко добре разбирате музиката.

Тест 1: Колко тонално глухи сте?

В рамките на този тест ще чуете серия от тонове, а вашата основна задача е да предположите възможно най-бързо дали даден последен тон се повишава или понижава. Повечето тестове са лесни, но някои тонални различния ще изпотят голяма част от слушателите.

Тест 2: Можете ли да познаете посланието на дадена песен?

Тест номер 2 ще ви предложи да изслушате непозната музика, а след това да предположите какво е „предназначението“ на въпросното парче. Дали е вокален трак, дали е танцувален; такъв, лекуващ болни хора или приспиващ бебета, и не на последно място дали не става въпрос за любовна експресивност. Тестът включва парчета от различни световни локации.

Тест 3: Кой слуша?

При третия трябва да познаете дали клипът е слушан от бебе или възрастен човек. Този прочее е най-лесният тест.

Тест 4: Игра на синтезатор

Стигаме и до вероятно най-сложния тест. В него чувате синт версия на дадено парче, а след това трябва отново да предложите какво е посланието му, да го сравните с неговия оригинал и да оцените колко близко са те едно до друго.

Успех!

Samsung обясни защо трябва да сме развълнувани от Exynos 9820 в Galaxy S10

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards

Още от Play