Това е Пол Дейвидс. Пол свири на китара и има много почитатели в YouTube. Само видеото му за 25-те китарни рифа има над 7.9 милиона гледания. И тъй като в клиповете си използва популярни рефрени и мелодии, системата Content ID на YouTube го следи.

Това е автоматизиран инструмент, който улавя клипове с творчество, което е запазено от друг творец, и заплашва със забрана нарушителите.

Но миналия месец Пол получава доста необичаен имейл от YouTube. Content ID е маркирала мелодия, която е написал самият той преди две години, със забележката, че тя нарушава по-новото видео на друг потребител. Някой, който изглежда е откраднал мелодията на Пол, за да я използва в собственото си творение.

"Някой откраднал моята песен, използвал я, качил я в Spotify и YouTube и сега аз получавам известие за нарушени авторски права?!", чуди се Пол.

Историята има щастлив край - Дейвидс използва системата за обжалване на YouTube, за да разреши бързо казуса и другият творец продължил да използва мелодията си. Дейвидс го открил по Facebook Messenger и очевидно човекът признал, че е изтеглил "няколко китарни мелодии" в YouTube.

Но е странно да мислим, че YouTube ще сигнализира за това, че стар видеоклип нарушаване нов, нали? Е, очевидно и тази технология не е съвършена.

Още от Play