Миналия месец Samsung трябваше да плати 538.6 милиона долара на Apple. Корейците нарушиха патент на „ябълките“, свързан с дизайна на iPhone. Сега Samsung отново е обвинена, този път за навлизане в интелектуалната собственост на южнокорейски университет, без да има разрешително за това. Делото е заведено от лицензирана американска фирма и е спечелено в полза на университета.

Сумата, която Samsung дължи на KAIST IP US (Korea Advanced Institute of Science and Technology), е 400 милиона долара. Има вероятност обаче глобата да скочи тройно, тоест Samsung да трябва да се раздели с 1.2 милиарда долара, защото журито е обявило, че компанията съвсем съзнателно е извършила престъплението. Qualcomm и GlobalFoundries Inc. също са хванати в нарушение на този патент. Някак обаче са се отървали без наказание.

Патентът всъщност е за FinFET транзистор, чиито гейтове (вид електроди) са във формата на перка (fin), откъдето идва и името на устройството. Тази технология се използва при процесорите. Тя води до подобряване на работата и до намаляване на консумацията на енергия.

Според жалбата от Samsung в началото са отказали да използват FinFET транзисторите, обявявайки ги за „прищявка“. Изглежда обаче бързо са си променили мнението, след като видяха, че Intel взеха лиценз, за да използват FinFET в техните чипсетове.

Според Samsung патентът е невалиден, защото са работили заедно с университета по развитието на FinFET. Нищо чудно следващото нещо, за което ще чуем по случая, да бъде обжалване от страна на Samsung.

Тагове: