Най-богатият чех Петр Келнер е новият собственик на медийната група „Нова броадкастинг груп“, в която влизат „Нова телевизия“ и интернет активите на Netinfo. Контролираният от чешкия бизнесмен инвестиционен фонд PPF ще плати 185 млн. долара кеш на шведския MTG. Това обяви на своя сайт скандинавската компания, като допълни, че причината за продажбата е фокусирането към местния пазар и съответно разпродаването на международните ѝ активи.

Сделката е интересно, тъй като в същото време се предполага, че Петр Келнер може да придобие и друг голям актив в страната – той е сочен за вероятен купувач на мобилния оператор „Теленор“.

Медийният мастодонт на България

„Нова“ разполага със седем тв канала и 19 от най-големите интернет сайтове в България. В групата влизат ефирната „Нова телевизия“ и платените канали на „Диема“, докато онлайн бизнесът включва една от най-големите местни електронни пощи – abv.bg и сайта за видеосподеляне Vbox7.com. Към тях може да добавим и цяла плеяда от интернет медии – Dariknews.bg, Vesti.bg, Gong.bg, Sinoptik.bg и др. По данни на MTG българската група има приходи от 195.6 млн. лева за 2017 г., докато оперативната печалба (EBIT) е 38.5 млн. лева, а служителите са 650 души.  

Сделката вече е сключена, като остава единствено тя да бъде одобрена от антимонополните регулатори, което се очаква да се случи до края на първата половина на 2018 г.

MTG навлезе на българския пазар през 2007 г., като първо придоби телевизионните канали на „Диема“. Само година по-късно шведите купиха „Нова“ за колосалната сума от 620 млн. евро. От 2015 г. насам се забелязва поетапно излизане на MTG от нейните европейски активи. Първо бяха продадени унгарските тв канали Viasat 3 и 6 заедно с онлайн платформата Viasat Play, а след това ударно беше разпродаден руският и украинският бизнес. В началото на тази година беше продаден и мажоритарният дял в Trace Media Group, които включват редица спортни канали. Бизнесът на MTG в България е последният, който е извън Скандинавския полуостров.

„Превърнахме „Нова“ в най-голямата българска медийна група с 33% зрителски дял и контрол на най-популярните дигитални брандове“, коментира Йорген Мадсен Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG в официално прессъобщение на групата до медиите. „Инвестициите на MTG са фокусирани около нашия бизнес в Скандинавия и затова намерихме нов дом за нашите български служители“, допълва той.

Появява ли се нов голям телеком играч в България?

В рамките на няколко месеца чешкият милиардер Петр Келнер може да се окаже притежател на масивни активи в България. Освен с придобиването на групата на „Нова“, в чието портфолио влизат едни от най-големите тв канали и интернет сайтове, неговият фонд може да купи и втория по брой абонати мобилен оператор „Теленор“. По непотвърдена информация фондът PPF е потенциалният купувач на всички активи на Telenor в Източна Европа.

От норвежкия телеком потвърдиха, че има интерес от инвеститор към целия им бизнес в Унгария, България, Сърбия и Черна гора, но не предоставиха повече подробности. Единствено, че се очаква в следващите месеци да има отговор дали ще има сделка или не. Според непотвърдена информация преговорите са именно с фонда на Келнер – PPF, а сумата, за която става въпрос, е 2 млрд. евро. Другият потенциален купувач за местните активи на Telenor е американският фонд KKR.

Ако Келнер придобие "Теленор" и "Нова", той ще получи много силни позиции на пазара за съдържание и разпространение. Макар мобилният оператор да не разполага с фиксирани услуги, медийното съдържание, което ще притежава с групата на "Нова", ще го превърне в ключов фактор на телеком пазара.