Малко повече от половината български компании, работещи в областта на информационните технологии, разработват собствени продукти или услуги, показва ново проучване.

Проведено по искане на DEV.BG, то изследва 153 от компаниите в IT сектора у нас, за да открие приликите и разликите между типа дейност, големина, работно време, гъвкавост и позициониране между тях. Резултатите сочат, че цели 56% от компаниите разработват собствени продукти, докато 41% се занимават с аутсорсинг и също толкова работят в сферата на IT консултациите. Занимаващите се с внедряване на софтуерни системи у нас са 27%.* Сред тях се нареждат както бързоразвиващи се български стартъпи като EnhanCV, така и глобални гиганти като SAP.

Проучването показва също така, че най-използваният език за програмиране е JavaScript, а след него се нареждат Java и PHP. Също така българските IT компании посочват MySql за най-предпочитаната база данни.

С наближаването на края на годината, проучването засяга и темата за годишните отпуски. Оказва се, че 65% от IT компаниите у нас се възползват от 20 дни платен отпуск, а 10% предлагат на служителите си над 25.

„Това проучване е изключително важно за нас като организация, но вярваме, че е важно за целия сектор, защото дава една по-голяма картина за ИТ компаниите у нас.“, заяви Светослав Димов, управител на DEV.BG. „Цялата събрана информация публикуваме в секция „ИТ компании“ на сайта DEV.BG. Така всеки ИТ специалист може да разгледа компаниите в бранша, като ги филтрира по важните за него критерии.”

Очаквано, офисите на повечето от ИТ компаниите се намират в столицата, следвани от Пловдив и Варна, съответно на второ и трето място.

Тагове: