Трудно е да повярваме, че Дейвид Финчер, отговорен за такива кино икони като Seven, Fight Club и The Social Network, не е правил нов филм вече пет години. Той обаче най-сетне се завръща като режисьор на нова лента, наречена Mank, която прави специално за Netflix. Главната роля е поверена на Гари Олдман, а филмът разказва турбулентната история около създаването на сценария на холивудската класика Citizen Kane от легендите Орсън Уелс и Хърман Манкиевич.

Mank e личен проект за Финчер, тъй като сценарият е написан от покойния му баща Джак, който почива през 2003 г. Имайки предвид личния живот на Манкиевич обаче, историята може да бъде много провокативна. Манк, както го наричат, е бил невротичен пияница и комарджия, но също така и един от най-интелигентните, духовити и очарователни хора за своите съвременници. Уелс и Манк водят прочути спорове, докато пишат Citizen Kane, но в крайна сметка филмът печели „Оскар“ – макар и само един – за оригинален сценарий.   

Докато си взимаше временна почивка от Холивуд, Финчер не беше съвсем без работа. Най-напред той продуцира за Netflix анимираната антология за възрастни Love, Death and Robots. След това трябваше да режисира продължението на екшъна World War Z с Брад Пит, но проектът се провали по финансови причини. Междувременно Гари Олдман също е адски ангажиран, снимайки няколко филма, сред които и поръчаните от Netflix The Laundromat на режисьора Стивън Содерберг.

Citizen Kane е драматичен филм, излязъл по екраните през 1941 година, режисиран от Орсън Уелс, който също е съсценарист и изпълнител на главната роля.

Произведението представя живота и кариерата на медийния магнат мегаломан Чарлс Фостър Кейн (Уелс), чийто персонаж до голяма степен е базиран на реално съществувалите магнати Уилям Рандолф Хърст, Самуел Инсул и Харолд Маккормък. Започвайки в издателския бранш с идеалистична настройка за служба на обществото, героят на Кейн постепенно се превръща в безскрупулен преследвач на власт и облаги. След излизането на филма бизнесменът Хърст забранява споменаването на заглавието му във всичките притежавани от него вестници.

Въпреки че в началото Citizen Kane не донася задоволителен финансов дивидент, произведението получава положителни акламации от критиката. Филмът е сред основните заглавия на 14-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“ с номинации за награда в 9 категории, включително за „Най-добър филм“.

Виж още: Stranger Things сезон 3 – хотят ли русские Mind Flayer-ы? (РЕВЮ)

 

Още от Play