Първата кола, която японският автомобилен гигант Honda продава в Япония, е бройка от модела N600. Това се случва през далечната 1969 година, когато автомобилът пристига в САЩ. В момента, в който излиза от употреба, той е забравен в един гараж, където престоява десетилетия, но сега благодарение на един специалист по реставриране на стари автомобили Serial One отново е готов да тръгне на път, пише CNET.

Serial One е прякорът на този конкретен N600 автомобил, който има 0.6-литров двигател с два цилиндъра и 9000 оборота в минута. Първоначално Honda внася в Америка много малък брой коли от модела, за да прецени потребителския интерес. Имайки предвид, че това е бюджетен автомобил, първият му собственик най-вероятно не е и предполагал, че един ден колата ще стане част от историята, и просто я е зарязал да гние с години. Наскоро Honda решила да привлече вниманието по проекта за възстановяването на Serial One и сега колата има собствен сайт, където ентусиастите могат да видят поредица от документални филми за нея.

Процесът по реставрацията е продължил малко повече от година и в момента колата е в завидно състояние. Тя ще бъде в движение няколко месеца, за да бъде представена на различни места, след което ще намери по-достойно място в музей.



Виж още: Faraday Future ще представи кола серийно производство на CES 2017

Тагове: