Минипоредица на HBO „Чернобил“, чието излъчване приключи тази седмица, получи най-високата оценка за телевизионно предаване в историята на IMDb. Спорно е доколко тя е достоверна, тъй като класирането е на базата на ревюта в един-единствен уебсайт. Но все пак е изненадващо, че историческа драма надмина феномените на поп културата като „Игра на тронове“ и „Breaking Bad“.

Режисиран от Крейг Мейзин, минисериалът разказва историята на най-ужасяващото бедствие, предизвикано от човешка грешка в нашата история. На 26 април 1986 г. съветската атомна станция в Припят експлодира след неуспешен тест за безопасност. Последвалият пожар изстрелва във въздуха смъртоносни количества радиация, което прави 20-километровата зона непригодна за обитаване за следващите 20 000 години.



Минипоредицата проследява Валери Легасов (Джаред Харис), Борис Шчербина (Стелан Скарсгард) и Уляна Хомюк (Емили Уотсън) в опитите им да се справят с последиците от бедствието. Това се оказва трудна мисия, тъй като съветското правителство се интересува повече от обществения имидж, отколкото от сигурността на своите граждани. Когато тримата откриват, че правителствена лъжа е причинила бедствието, Легасов е изправен пред дилема: струва ли си да жертваш живота си, за да разкриеш истината?

Мейзин изчерпателно проучва инцидента и щателно пресъздава атмосферата от 80-те години на миналия век. Разбира се, някои части са драматизирани, но в по-голямата си част историята отговаря на действителността.

Въпреки това според The ​​Moscow Times руските медии са много разтревожени от шоуто на HBO. „Фактът, че един американски, а не руски телевизионен канал разказва за нашите собствени герои, е източник на срам, който прокремълските медии очевидно не могат да преживеят“, пише Илия Шепелин от Times.

Всъщност Русия е толкова раздразнена, че подготвя свой собствен филм за Чернобил, обвинявайки САЩ за бедствието. Режисьорът Алексей Мурадов казва, че сюжетът се основава на конспиративна теория, че „американците са проникнали в атомната електроцентрала“ и по този начин са замесени в експлозията. „Много историци не отричат, че в деня на експлозията е присъствал агент на американските разузнавателни служби“, каза Мурадов. Така, вместо да почете руските герои, които пожертваха живота си, филмът ще се фокусира върху конспиративна теория, с която се прехвърля топката кой е виновен.

Вижте още: Човешката съзидателност триумфира над разрухата в Чернобил

Тагове: