От Samsung обявиха най-голямото SSD, правено някога. То е с капацитет 30.72 TB и е поместено в 2.5-инчовия стандарт за такъв тип носители.
Целта на компанията е да позиционира този модел SSD в бизнес класа, като се очаква подходът да доведе до промяна при използваните до момента носители на информация. Преминаването от механични харддискове към SSD ще допринесе за много по-бързата работа и по-голямата надеждност при съхраняването на данни.



PM1643 е създаден чрез обединяването на 32 NAND флаш памети с капацитет по 1 TB всяка, като предлага високи скорости на четене и писане (по-високи от тези при потребителските SSD-та). Това е достатъчно място за съхранението на над 500 дни видео съдържание, като предлага двойно повече капацитет от предишното най-голямо устройство. Предишният рекорд също е дело на Samsung, като през март 2016 година компанията представи SSD носител с капацитет 16 TB SSD.

Скоростите при новите SAS устройства ще бъдат около 2100 MB/s при четене и 1700 MB/s при запис на данни върху диска. От Samsung споделят, че подготвят цяла линия SSD дискове с различен капацитет. Към този момент е известно, че ще има 16.36 TB, 7.68 TB, 3.84 TB, 1.92 TB, 960 GB и една версия с капацитет 800 GB. Също така стана ясно, че новите SSD-та ще идват с 5 години гаранция от Samsung, което ще гарантира качеството на носителите и тяхната поддръжка.

За съжаление скоро не се очаква 30 TB SSD диск да бъде предлаган за настолни компютри и лаптопи, тъй като все още е в процес на разработка и тестване, а и южнокорейската компания може да го ограничи само в корпоративния сегмент.

Тагове: