Facebook и Universal Music подписаха много важна нова сделка, съгласно която огромният каталог на звукозаписния гигант ще бъде лицензиран за използване във Facebook и Instagram, както и с шлема за виртуална реалност Oculus.

Едно от възможните приложения на това е, че потребителите на тези услуги ще могат да качват клипове, съдържащи лицензирана музика. Досега такива видеа се триеха заради нарушение на авторските права.

В същото време такава мащабна сделка отваря път за неизбежната според някои поява на Facebook Music – услуга за стрийминг на музика, която да се конкурира със Spоtify и Apple Music. Социалната мрежа твърди, че обмисля да интегрира огромния каталог на Universal в различните си социални услуги, което означава, че ще се създават групи, посветени на отделни изпълнители или жанрове, в които да се споделят клипове от каталога на Universal.

Нещата се още по-интересни при Oculus. До момента вече сме виждали различни експерименти с музикални VR и AR изживявания, но прогресът бе бавен заради неизбежните проблеми с лиценза. След като тази пречка вече е изчистена, възможностите пред интеграцията на аудио съдържанието стават значително повече.