На 1 ноември в кино "Одеон" се проведе церемонията по награждаване на победителите в конкурса за независими филми, част от осмото издание на фестивала SoIndependant 2017. За първи път събитието имаше конкурсно съдържание като част от програмата си, а сред международното жури бяха познатите имена от света на американското независимо кино - Шрути Гангули и Лорън Хамъндс.

Филмите тази година се състезаваха в две категории - за документално и за игрално кино. В първата категория бе награден „Менаше“ на режисьора Джошуа З. Уайнстийн. Документалните филми „Мистър гей Сирия“ и „Ад на земята: Падането на Сирия и възходът на ИДИЛ“ силно трогнаха членовете на журито и наградата беше разделена между двата филма.


"Менаше" - САЩ, 2017

 


"Ад на земята: Падането на Сирия и възходът на ИДИЛ" - САЩ, 2017

Допълнителни две награди бяха дадени за български късометражен филм – „Може би утре“ и чуждестранен късометражен филм – „Циклична нощ“. Последна беше връчена и наградата на NuBoyana за бъдещ независим български проект на филма “Алчност“. Тя е 50 000 евро под формата на услуги, предоставени от NuBoyana, както и 5000 евро в брой. Изненадата на вечерта беше връчването на втора награда на същата стойност за филма „Януари“.

Тази година конкурсната програма на фестивала зарадва с богат избор на игрални и документални филми от България и света, а определянето на победителите се оказа голямо предизвикателство, сподели проф. Божидар Манов, член на журито и кинокритик, който раздаде наградите по време на церемонията. Въпреки че самият конкурс приключи, SoIndependant продължава до 5 ноември с прожекции във филмотечните киносалони в София, където може да видите победителите от фестивала, както и нашите фаворити. Програмата на SoIndependant може да намерите тук.

Още от Play