От самото си създаване музикалната стрийминг услуга Spotify предлага пълен и неограничен музикален каталог на своите потребители, независимо дали те плащат или не. Но изглежда скоро това ще се промени, тъй като The Verge съобщават, че Spotify обмисля да ограничи достъпа до някои музикални албуми само за платените абонати.

Все още няма окончателно решение и промяната не е влязла в сила, но според данни на Financial Times, Spotify ще получи намаление на таксите за лиценз от звукозаписните компании, което ще я направи по конкурентна, особено в навечерието на нейното първично публично предлагане.

Наскоро Spotify се похвали, че е достигнала бройката от 50 милиона платени потребители, като има още 50 милиона безплатни абонати. Това е повече от два пъти от 20-те милиона абонати на Apple Music и десетки пъти повече от Tidal с нейните 3 милиона абонати.

Дали решението за ексклузивни албуми за определен кръг потребители ще е добро решение за Spotify, или това ще отблъсне част от потребителите, предстои да видим. Със сигурност конкуренцията сред музикалните стрийминг услуги е доста голяма и всеки ход е важен, за да може една услуга да се задържи и развива. Spotify е отказала коментар по тази история, но скоро истината ще стане ясна.

 

Още от Play