Тази година на престижния кинофестивал в Кан за пръв път ще бъдат показани оригинални продукции на Netflix. За съжаление на водещата стрийминг компания обаче участието в елитния филмов форум може да приключи практически, без да е започнало.

Причината за това е изискване на френски закон, че филмите могат да бъдат показани по стрийминг платформите най-малко три години след премиерата си по кината.

Именно поради тази причина много участници във фестивала се възпротивиха на включването на оригиналните продукции Okja и The Meyerowitz Stories на Netflix. Искането им бе двата филма най-малкото да бъдат прожектирани във Франция по същото време. Седмица преди началото на фестивала неговите организатори потвърдиха, че филмите все пак ще бъдат показани по изключение, но от следващата година всеки филм, който иска да се състезава там, трябва да бъде пуснат и по френските кина.

Това не е първият сблъсък на Netflix с френските закони. Именно поради подобни ограничения местният каталог на компанията съдържа предимно сериали, а не филми, припомня Engagdet.

 

Още от Play