Един от водещите системни интегратори в България – „Телелинк“, обединява 10 компании в страната и чужбина под шапката на един бранд. Това обявиха от дружеството по време на пресконференция днес, само няколко месеца след като представиха трансформирането на фирмата в холдингова структура. Според нея „Телелинк“ разпределя бизнеса си в страната в четири основни компании, всяка от които поема различен тип решения, но в рамките на един холдинг. Този ход има за цел да оптимизира разпределението на екипите и да фокусира ресурсите в съответните области, обяви Любомир Минчев, съосновател и председател на борда на директорите на „Телелинк“.

Следващата стъпка беше в представянето на новата корпоративна идентичност на компанията майка, която освен че обединява четирите български дружества, включва и още шест, разпределени в девет държави. Идеята е холдингът да има нова и модерна визия, която да отразява факта, че портфолиото от услуги вече включва широк спектър от различни дигитални услуги и не се ограничава до функциите на системен интегратор. „Телелинк“ обнови и своята интернет страница, като част от ребрандирането.

Lubo Minchev

Според Любомир Минчев новата визия е насочена не само към българския, но и към чуждестранния пазар. „Телелинк“ в момента оперира в десет държави и разполага с общо 600 служители, от които 334 са в България.

Оптимистичен поглед

„Целта ни е да предоставяме на пазара всички нови технологии по най-бързия начин“, коментира Любомир Минчев по време на пресконференцията. Той допълни, че холдингът се разраства, като последното придобиване е малка румънска компания, която е специализирана в технологични решения за публичния и градския транспорт.

„В момента сме 10 дружества, но можем да придобием още малки и средни предприятия“, които да разширят възможностите на компанията, обясни Минчев. Той допълни, че в момента „Телелинк“ разполага с добре диверсифицирано портфолио, като ако при основаването са били зависими от над 80% от телекомите, то в момента те формират едва 20% от приходите в България. Компанията е един от най-големите партньори на Cisco в региона, както и интегрира решения още на IBM, Microsoft и VMware.

Освен с покупки на нови фирми „Телелинк“ не изключва възможността да привлече и допълнителни инвеститори в някое от отделните дружества в холдинга.

Холдингът като цяло расте с добри темпове, като едно от дружествата отчита ръст на служителите от 60 на 150 души в рамките на една година, коментира Иван Шитиянов, изпълнителен директор на „Телелинк бизнес сървисис“.

Новите проекти за по-умен градски транспорт

Един от последните проекти, които започна „Телелинк“, е за изграждане на електронна система за публичния транспорт на Стара Загора. Тя включва в себе си електронни билети, умни камери за наблюдение на кръстовищата и трафика, както и електронни информационни табла за градския транспорт. Ключовият компонент обаче включва възможността да се обработва и анализира информацията от всичките компоненти и така да се оптимизира работата на публичния транспорт в града. „Телелинк“ е един от кандидатите за изработване на подобна система в София, като участва в партньорство с LG и още една компания от Южна Корея специализирана в изграждането на подобни решения.