Рядко говорим за бетонови настилки, тъй като няма кой знае какво ново да се каже за тях. Но сега една странно "жадна" версия на материала ни кара да я разгледаме с голям интерес.

Topmix Permeable е бетон, проектиран да има супер абсорбираща повърхност, която позволява на водата да проникне през него, а не да седи отгоре, причинявайки наводнения.

Във впечатляващото видео по-долу може да се убедите с очите си, че материалът, който се тества на един паркинг, може да "поеме" 880 галона (4000 литра) вода за около една минута, като по-голямата част потъва в бетона почти веднага след като достигне земята.

Докато новото поколение бетон ще помага, за да се предотвратят наводнения по време на бури, той също може да помогне да се направят пътищата или велосипедните алеи по-безопасни, предотвратявайки образуването на локви.

Бетонът Topmix Permeable действа чрез пропусклив слой отгоре, който позволява на водата да се оттича през матрица от сравнително големи камъчета чакъл отдолу. Концепцията за пропускливия материал е идеална за големи площи, покрити с бетон, като паркинги или пътища, където водата може да бъде проблем.

Въпреки предимствата на пропускливия бетон той би бил неподходящ за областите, в които температурите падат до много ниски стойности, тъй като водата ще замръзва под повърхността и раздувайки се, ще причинява деформации и пукнатини.

 

 

Прочетете още: Асфалтовите настилки скоро ще бъдат заменени от пластмасови