Visa и Eleven Ventures обявиха партньорство, което цели да подпомогне стартиращите компании, които разработват решения във финтех сферата. Стремежът е, да се стимулира преодоляването на предизвикателствата пред финансовата индустрия при разплащанията на местния пазар. Сътрудничеството ще стимулира иновативни идеи на различни стартъпи, чрез които да реформират традиционните финансови услуги и предложат по-лесно и бързо обслужване на крайните потребители и бизнеса.

Партньорството между финансовата институция и фонда ще позволи на младите предприемачи да получат насоки, обучение и достъп до платформата Visa Developer Platform (VDP). Последната осигурява опростен и лесен достъп до най-търсените продукти и услуги на Visa, чрез интегриран API интерфейс. С други думи Eleven предоставя контактите, ноу-хау и цялостната развита екосистема за генериране на иновативни идеи, а Visa – потенциален достъп до клиентите и дигиталните услуги, за да развият допълнително визията на стартъпите.  

„Партньорството на Visa с Eleven ни позволява да изпълним мисията си хората, бизнес и икономиките да процъфтяват. Благодарение на инициативата ще мобилизираме възможностите на българските финтех компании да предоставят решения за предизвикателствата на пазара и ще продължим да формираме бъдещето на разплащанията и търговията“, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa за България. „Целта ни да бъдем ценен партньор за нашите клиенти, търговци и партньори остава почти същата от първата банкова карта преди 60 години до днешния цифров портфейл: да им предоставим достъп до нашата мрежа, продукти и опит, за да стимулираме техния растеж и да им осигурим сигурен и надежден начин да плащат, навсякъде, където поискат“, допълни тя.

„Като един от създателите на местната екосистема от стартъпи, през годините съм ставал свидетел на факта, че често е необходимо малко, за да се превърне една добра идея в нещо наистина голямо“, , коментира Даниел Томов, партньор в Eleven Ventures. „Развълнуван съм от потенциала на това партньорство и неговия практически ефект в следствие на съчетаването на опита ни в работата с иноватори, и възможностите на Visa и тяхното изключително ноу-хау“, допълни Томов.

Двамата допълниха и част от конкретните стъпки, в които се изявява партньорството. Първата е споменатото взаимодействие между стартъпите, Visa и клиентската база на финансовата институция. Втората е в организирането на събития, които са фокусирани около възможностите за развитие на самите стартиращи компании. Активен участник в тази стъпка ще бъде Eleven, като тя ще съдържа различни фази - от създаването на прототипи на новите технологии до налагането им на пазара и възможностите за развитие и растеж. Третата стъпка е комуникацията на различен тип експерти и предприемачи в рамките, събрани под покрива на технологичния инкубатор Campus X.