Vivo обяви нов флагман, наречен Nex. С това устройство мечтата за безрамков смартфон най-накрая се сбъдва. Nex е направен по концепцията Apex, която видяхме на MWC (Световния мобилен конгрес) през февруари тази година. Nex също като Apex казва сбогом на прореза, който в момента е повече от актуален.

Къде обаче отива предната камера? Тя излиза от горния профил на телефона, когато ви трябва. Това позволява на екрана да заема цели 91.24% от предната част на устройството. Въпреки че от Vivo са успели да се отърват от прореза, явно не могат напълно да се лишат от наличието на малката „брадичка“ в долната част на предния панел - точно под екрана.

Другото, което допринася за безрамковия ефект на Vivо, е звуковата технология на екрана, която е базирана на вибрациите на стъклото. Тази технология успешно заменя говорителя, който по принцип също трябва да се намира в прореза.

Освен това Nex има вграден скенер за пръстови отпечатъци в самия екран, но за разлика от Apex зоната на разпознаване не е толкова голяма. Китайците споделят, че третото им поколение сензори се фокусират повече върху бързината на разпознаването на отпечатъка, отколкото на площта, в която то е възможно.

Базовите спецификации на телефона няма как да бъдат по-висококачествени. Устройството се захранва с най-новия чипсет на Qualcomm – Snapdragon 845, разполага с 8 GB RAM, батерия с капацитет 4000 mAh, 256 GB памет и 6.59-инчов OLED дисплей с резолюция Full HD+.

Задната камера е с два сензора - 12-мегапикселов с бленда f/1.8 и 5-мегапикселов с бленда f/2.4. Изскачащата селфи камера е 8 MP с бленда f/2.0. Да на забравяме да споменем, че Nex разполага с добрия стар аудио жак. Телефонът тежи 199 грама и е с дебелина от 7.98 мм, което го прави да изглежда по-добре от прототипа на Apex.

Устройството на теория звучи много добре, но ще видим как ще работи и на практика. Засега единственият недостатък на Vivo Nex е това, че ще се предлага само на китайския пазар. Цената му обаче е доста по-ниска от тези на iPhone X и дори на Xiaomi Mi 8. Nex ще се продава за 4998 юана, което означава, че ще струва под 1300 лева.

Тагове: