Популярен музикален диджей получи постоянна забрана да влиза в Китай, защото хареса пост от Twitter акаунта на South Park. DJ Zedd, който е руснак по рождение с името Антон Заславски, има над 8 милиона последователни в Twitter и именно пред тях той се похвали за черния печат, поставен му от китайските власти.

Постът, който музикантът харесал, на пръв поглед е невинен, но в случая е важен контекстът. Миналата седмица се излъчи юбилейният епизод 300 на South Park, който бе връхната точка в продължилия няколко седмици скандал относно критиката към китайското правителство и американските компании, които правят бизнес в страната. Тя бе вплетена в South Park от създателите на сериала Трей Паркър и Мат Стоун.

Почти веднага след това South Park беше забранен в Китай. Сериалът вече не може да се стриймва там и всички негови споменавания бяха изличени от китайското интернет пространство. В същото време протестиращите в Хонконг срещу китайското правителство прегърнаха South Park. По улиците на мегаполиса дори могат да се видят хора, показващи пиратски копия от епизода, заради който анимацията бе забранена от Пекин.

Епизодът на South Park от миналата седмица завърши с недвусмисленото изказване на един от главните герои, който обяви: fuck the Chinese government!

Музика и политика се преплитат не за пръв път, но поне засега музиката на DJ Zedd все още е достъпна в китайския стрийминг сайт QQ Music.        

Виж още: Китай заличи South Park от интернет – брутално и буквално

Тагове:
Още от Play