През последните години Microsoft са доста щедри по отношение на РС геймърите. Практически всяко ексклузивно Xbox One заглавие получава и версия на Windows (Windows 10, разбира се). Нещо повече – ако играта е част от така наречената Xbox Play Anywhere програма, ако сте си купили копие от нея за една от платформите, можете без проблем да я играете и на другата.

Ако се съди по последната тестова версия на Windows 10, скоро компанията може да направи още една логична стъпка напред в тази посока и да позволи на операционната система да изпълнява директно Xbox One заглавия.
С един от най-новите preview bild-ове на Windows 10 Microsoft дават възможност на потребителите му да свалят и тестват специална версия на играта State of Decay. Това е интересна оферта, тъй като играта далеч не е нова (всъщност е на близо 6 години) и, разбира се, има Windows версия.

След по-внимателен оглед се оказва, че въпросната тестова версия на State of Decay използва файлове в .xvc формат – същия, който използват и игрите за Xbox One. Любопитно е също така, че въпросният Windows 10 билд, на който върви тя, позволява използването на PowerShell команди, с които могат да се инсталират и редактират .xvc файлове.

Всъщност разликите между стандартния Windows 10 за PC и Xbox One не е чак толкова голяма – известен факт е, че конзолата всъщност използва модифицирана версия на същия код и по всичко личи, че скоро границите между двете платформи могат да се стопят напълно.

Разбира се, за момента това са чисти спекулации. Дори и State of Decay да е всъщност Xbox One игра, която се изпълнява директно под Windows, това не означава автоматично, че всяко Xbox заглавие ще може да бъде пускано безпроблемно на РС.
Какъвто и да е изходът от тези експерименти, важното е, че Microsoft все пак правят нещо за добрата стара PC платформа, която напоследък е оставена буквално на произвола на безрадостната си съдба.

 

Тагове:
Още от Play