YouTube пуска нова функция, която ще намали нивото на плагиатство в платформата. Сега създателите на съдържание ще получават известие, ако видеото им бъде откраднато. Тоест, когато се качи ново съдържание в YouTube, услугата ще проверява дали видеото вече съществува, или е подобно на някое друго.

От YouTube наричат услугата си Copyright Match. От другата седмица всички акаунти с над 100 хил. последователи ще имат достъп до нея. През следващите няколко месеци, услугата ще бъде разпространена и сред други потребители.

Потребителите, които използват Copyright Match и получат известие, че е качено подобно на тяхното съдържание в платформата, могат да реагират по три възможни начина. Може да не направят нищо по въпроса, да се свържат лично с „копирача“ или да поискат от YouTubе да премахне видеото.

Както се досещате, трябва да сте първия човек, качил видеото, за да може услугата да ви обяви като първоначалния създател. Тоест има опасност, ако първо сте качили съдържанието си във Facebook или Vimeo, някой преждевременно да го открадне и след като решите да го добавите в YouTube, да бъдете обвинен в плагиатство.

YouTube вече има подобна програма, наречена Content ID. Тя помага на притежателите на авторски права да откриват хора, които използват част от съдържанието им, без позволение. Content ID обаче не е толкова широко достъпна и за разлика от Copyright Match, позволява на оригиналните създатели да си докарват допълнителни доходи от плагиатство на изкуството им.

Тагове: